Ensiaputaidot on kansalaistaito

Ensiavulla tarkoitetaan tapahtumapaikalla tai sen läheisyydessä loukkaantuneelle tai sairauskohtauksen saaneelle välittömästi annettavaa fyysistä ja psyykkistä apua.

Ensiavun tavoite on estää vammojen paheneminen ja uusien vammojen syntyminen. Jokaisella on velvollisuus auttaa ja siksi on hyvä opetella ensiaputaitoja. Harjoittelu antaa myös rohkeutta ja jo pienilläkin taidoilla voi jopa pelastaa toisen ihmisen hengen tai estää pysyvän vammautumisen.

Lähimmäisesi voi tarvita ensiapu-taitojasi monessa tilanteessa – kyseessä saattaa olla sairauskohtaus, tapaturma tai kolaritilanne. Ohikiitävässä hetkessä ihmisen elämä ja tulevaisuus saattavat muuttua täysin. Nämä tilanteet tulevat yleensä aina yhtäkkiä, jolloin on vaikea alkaa selvittämään, miten tulisi toimia.

Ensiaputilanteissa aika on usein ratkaiseva tekijä ja ajoissa aloitettu ensiapu saattaa pelastaa hengen. Perusensiapuvalmiuksiin kuuluu elvytystaidot, kuinka käsitellään tajuntansa menettänyttä sekä haavojen verenvuodon tyrehdyttäminen. On suositeltavaa hankkia perus-ensiaputaidot ensiapukursseilla ja ylläpitää opittuja taitoja harjoittelemalla ja osallistumalla ensiapukursseille säännöllisesti.

HealthandSafety_Workmen_BandagedInjury_Green

Työpaikan ensiapuvalmiudella tarkoitetaan sitä, että työpaikalla on sen olosuhteisiin nähden riittävästi ensiaputaitoisia henkilöitä, ensiapuvarustus sekä toimintaohjeet onnettomuustilanteiden varalta. Ensiapuvalmius sisältää toiminta-suunnitelman, jonka työpaikka
tekee mahdollisten onnettomuuksien
varalle. Siinä määritetään toimintamalli onnettomuuden sattuessa, koulutuksen ja harjoitusten suunnittelu ja toteutus, ensiapupisteen ja ‑varusteiden sijainti ja hälytys- ja johto-organisaatio vastuuhenkilöineen.

Työturvallisuuslaki edellyttää työpaikan ensiapuvalmiuden ylläpitämistä. Työpaikan vaarojen arviointi muodostaa perustan ensiapuvalmiuden suunnittelulle, joka tulee sisällyttää työsuojelun toimintaohjelmaan. Työnantaja järjestää työpaikan ensiapuvalmiuden ylläpitämiseksi henkilöstölleen  ensiapukoulutusta.

Yleisenä tavoitteena on, että vähintään noin viisi prosenttia työntekijöistä on saanut ensiapukoulutuksen kertauskoulutuksineen.

Tapaturmia sattuu pienillä ja isoilla työpaikoilla, eikä työturvallisuuslaki tee eroa eri kokoisten työpaikkojen välillä. Tästä johtuen ensiaputaitoisia henkilöitä tulee olla myös pienissä työpaikoissa.

Tapaturman vaaran ollessa ilmeinen, kuten usein teollisuudessa, varasto- ja rakennustöissä, metsä- ja maataloustöissä, kalastuksessa, alusten lastauksessa ja purkauksessa sekä kuljetustyössä suositellaan vähintään yhtä ensiapukoulutettua kussakin työkohteessa tai työvuorossa, jossa työskentelee alle10 henkilöä. Tätä suuremmilla työpaikoilla tulisi olla vähintään yksi ensiaputaitoinen kutakin alkavaa 25 henkilöä kohti tai viisi prosenttia ensiaputaitoisia koko henkilöstövahvuudesta.

Vähimmäisvaatimuksena voidaan pitää EA1- kurssin tasoista peruskoulutusta ja noin kolmen vuoden välein käytyä kertauskurssia. (Lähde: Ensiapuvalmius työpaikoilla: Työsuojeluoppaita ja -ohjeita, Työsuojeluhallinto)

Treko Oy on halunnut osaltaan innovoida ensiapukoulutuksia auttaakseen parantamaan ensiaputaitoja helposti ja omaan aikatauluun sopivasti.

Kysy meiltä lisää, olit sitten yksityishenkilö tai yrityksen edustaja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s